Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι περισσότερο γνωστή για τις υπηρεσίες που παρέχονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χωρισμό ή διαζύγιο. Σε αυτό το επίπεδο η οικογενειακή διαμεσολάβηση βοηθά το ενδιαφερόμενο ζευγάρι (ή ήδη πρώην ζευγάρι) να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες που κάθε ένας θα αναλάβει, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον και βοηθά επίσης να καθορισθεί, πώς θα μοιραστεί ο χρόνος και οι συναντήσεις των γονέων με τα παιδιά (σε περίπτωση που υπάρχουν) και πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες και οι δραστηριότητες τους.
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση όμως έχει εφαρμογή και σε ένα άλλο επίπεδο αυτό των Οικογενειακών Επιχειρήσεων. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του 45% έως και 70% του ΑΕΠ ανάλογα με την υπό εξέταση χώρα και τουλάχιστον οι μισές από τις επιτυχημένες σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρήσεις είναι Οικογενειακές.
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία με ένα αμερόληπτο τρίτο, ο οποίος βοηθά τις οικογένειες αφενός να εντοπίσουν και να διευκρινίσουν ζητήματα μεταξύ τους (όπως ενδεικτικά οικονομικά θέματα, θέματα με την ζωή και την εκπαίδευση των παιδιών, την στέγη, επιχειρησιακά θέματα κλπ), αφετέρου να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με ορισμένα ή όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος της επιτυχημένης οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία είναι προς το συμφέρον τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ζωές τους, απαλλαγμένοι από προβλήματα και έννοιες. Τα μέλη της Οικογένειας, είτε με την στενή είτε με την ευρεία έννοια, είναι οι πρωταγωνιστές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Οικογενειακή διαμεσολάβηση δεν ασχολείται με το ποιος φταίει, δεν επιρρίπτει ευθύνες, ούτε παρέχει νομικές συμβουλές ή άλλου τύπου συμβουλές (πχ οικονομικές , ψυχολογικές, θεραπευτικές κλπ). Η οικογενειακή διαμεσολάβηση δεν αρχίζει και τελειώνει σε μία συνεδρία, αλλά σε περισσότερες και ανάλογα με τα θέματα προς επίλυση, αλλά τουλάχιστον 3 με 4, οι οποίες είναι διάρκειας περίπου δύο ωρών και απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 15 ημέρες η μία από την άλλη.
Γιατί τα προβλήματα που έχουν οι οικογένειες κατά κύριο λόγο δεν είναι νομικά προβλήματα αλλά είναι βαθιά ανθρώπινα προβλήματα στα οποία εμπλέκεται και ο νόμος. Τόσο η πρακτική όσο και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η προσφυγή στην οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι επιλογή που προσφέρει αμεσότητα, πρακτικότητα, οικονομία, με τις μικρότερες δυνατές συναισθηματικές απώλειες. Λόγω της εθελοντικής προσφυγής στην διαδικασία της διαμεσολάβησης και της ενεργής συμμετοχή των μερών στην λήψη των αποφάσεων τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αμοιβαιότητα, όλοι κερδίζουν και αποφεύγονται εντάσεις ή άλλα γεγονότα που πιθανόν να οδηγήσουν σε παρατεταμένες νομικές διαμάχες.
Αναφορικά με την Οικογενειακή Επιχείρηση, η σύγκρουση ή διαμάχη μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο, διότι οι άνθρωποι που αποτελούν την οικογένεια, μοιάζουν μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεχωρίσουν.